Lamp in massagepraktijk
Shiatsu Massage
Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de vinger’. Het is een massage waarbij op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijke lichaamsgewicht druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de handpalm en duim gegeven, maar kan ook met elleboog, knie of voet gegeven worden. Ook rotaties, strekkingen en mobilisatie van gewrichten en spieren kunnen voorkomen in een behandeling.

Shiatsu is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en werd in de twintigste eeuw in Japan verder tot een erkende vorm van gezondheidszorg ontwikkeld. Shiatsu versterkt de basisconditie, ontspant en kalmeert. Shiatsu spreekt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan en activeert het lichaamsbewustzijn.

Het uitgangspunt van de massage is het in balans brengen van de verschillende energieën in het lichaam. Is het lichaam namelijk energetisch in balans, dan is dit de basis voor lichamelijk en geestelijk welzijn. Een Shiatsu massage heeft een sterke preventieve werking en is zeer ontspannend en weldadig om te ondergaan.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gaat uit van 'levenskracht' of 'energie'. Deze energie heet in het Japans 'Ki' en in het Chinees 'Qi' of 'Tsji', en stroomt door ons lichaam. Deze energie bepaalt of we wel of niet gezond zijn. Shiatsu is erop gericht om deze Qi optimaal te houden of het energieniveau te herstellen en uit te balanceren. Wanneer alles in balans is, stroomt de energie vrij door ons lichaam. Zodra deze energiestroom blokkeert kan men daar last van hebben. Door onder andere de druk die ik geef op jouw lichaam, beïnvloed ik de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; de meridianen. Zo worden blokkades opgeheven en kan de levensenergie weer vrij stromen.

Een Shiatsu massage is preventief maar kan ook klachten verminderen zoals: algemene vermoeidheid, slaapproblemen, burn out, PMS, lage weerstand, stress klachten, spanningsklachten, rugklachten, hoofdpijn etc.

Een shiatsu massage wordt op een zachte mat op de grond gegeven door de kleding heen. Er wordt geen massage-olie gebruikt. Zorg dat je makkelijke loszittende kleding draagt.